
Doorbreek het taboe rondom werkstress
Ruim 1 op de 8 werknemers in Nederland heeft last van werkstress. Wanneer hieraan geen aandacht wordt geschonken kan dit leiden tot psychosomatische klachten en tot een flinke kostenpost voor de werkgever alsook zwaardere werkbelasting voor collega's.
In Nederland lopen jaarlijks bijna 1 miljoen (!) mensen het risico op een burnout of andere werkgerelateerde psychische ziekte. Signalen zoals slapeloosheid, aanhoudende hoofdpijn, of oververmoeidheid worden vaak niet op tijd herkend.
Twaalf procent van de werknemers heeft last van een burnout of zit er tegen aan. Binnen veel organisaties is de kans groot dat er collega's of werknemers zijn die wegens werkstress thuis zitten of die de werkdruk niet aan kunnen.
De "Check Je Werkstress" campagne van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil werkstress bespreekbaar maken en zo verzuim
op de werkvloer terugdringen of voorkomen.
Doe de Werkstress test op de site www.checkjewerkstress.nl en blijkt dat je last hebt van werkstress, maak dan een afspraak voor een gratis intake gesprek waarbij we dieper ingaan op de oorzaken van je werkstress en belichten wat je zou kunnen doen om hier meer grip op te krijgen.
DOE DE TEST OP www.checkjewerkstress.nl .
BLIJF GEZOND EN MET PLEZIER AAN HET WERK EN DOORBREEK HET TABOE RONDOM WERKSTRESS.
De werkgever levert werkbalans
De werksituatie kent schematisch twee kanten, draaglast en draagkracht die tezamen een werkbalans geven:
- draagkracht of de kant die motivatie oplevert: datgene dat kan leiden tot plezier in het werk zoals steun en positieve feedback
- draaglast of de kant die energie kost: taakeisen die kunnen leiden tot stress en burnout zoals te hoge werkdruk of conflicten
Deze balans die tot uiting komt in het Job Demands-Resources Model, houdt medewerkers fit en vitaal.
Waar kan de organisatie naast taakinvulling bijdragen om die balans te versterken en zodoende mensen meer te motiveren?
Dat kan onder meer via het volgende gedrag
- goed informeren van medewerkers over wat er speelt en hen betrekken in besluitvorming die hen raakt
- respectvol behandelen van elkaar met oprechtheid en adequate, open uitleg over het handelen van de organisatie
- opstellen en handhaven van duidelijke regels ten aanzien van (belonings)systemen.
Een ondersteunende organisatiehouding versterkt de draagkracht: men kan stress beter hanteren en in balans blijven.
Waar staat uw organisatie op gebied van werkbalans?
Deze vraag kan ik beantwoorden op individueel en op groepsniveau. Gekeken wordt naar de taakinvulling en hoe die beleefd wordt alsook naar het gedrag van het management richting werknemers. Vervolgens kijken we op welke onderdelen verbetering wenselijk is om uw organisatie sterker te maken voor de toekomst en hoe dit aan te pakken. Het resultaat is het antwoord op de vraag hoe u de prestaties van uw onderneming kunt optimaliseren.
Coaching - Psychologische tests - Advies - Diagnostiek - Begeleiding - Counselling - Beroepskeuze